- Wil je statistische toetsen uitvoeren met SPSS maar is het wat weggezakt?
- Heb je wel wat statistiek gehad maar heb je het eigenlijk nooit echt begrepen?
- Wil je het een keer uitgelegd krijgen op een manier die je wel begrijpt? In normale taal en simpele illustraties in plaats van wiskundige formules?
Dan is deze cursus misschien iets voor jou.

Voor Wie Is Deze Cursus Geschikt?
Deze cursus is toegankelijk voor alle bachelor- en masterstudenten met een geldige inschrijving. Verder is het handig als je
- wel wat ervaring met SPSS hebt en in ieder geval syntax kunt pasten en runnen (je hoeft het niet te kunnen schrijven);
- wat algemene computervaardigheden en een redelijke laptop hebt.
Voor deze cursus hoef je SPSS voor Studenten I – Basis niet gevolgd te hebben. In dat geval is er wel een kans dat je de toetsen zelf kunt uitvoeren maar niet de stappen die hieraan vooraf gaan. Denk bijvoorbeeld aan je data screenen en op orde brengen. Ook mis je misschien wat oefening en wat algemene SPSS vaardigheden. Het is dus wel nuttig -voor of desnoods na deze cursus- ook de basiscursus te volgen.
Na het Volgen van Deze Cursus…
- begrijp je hoe statistische toetsen werken en wanneer je welke conclusie trekt en waarom;
- weet je voor de meest voorkomende onderzoeksvragen welke toets erbij hoort;
- weet je hoe je de belangrijkste toetsen in SPSS kunt uitvoeren, interpreteren en rapporteren.

Een doelstelling is dat je in elk geval de algemene gedachtengang achter statistische toetsen begrijpt. Dat geeft je een solide basis van waaruit je -indien nodig- verder kunt werken.
We vinden het vooral ook belangrijk dat je zelfvertrouwen krijgt in het werken met SPSS. Dat willen we je geven door de voorbeelden telkens langzaam, stap-voor-stap voor te doen. Zo kun je zelf zien dat je misschien wel een paar dingen moet weten maar dat het verder geen “rocket science” is.
Cursusinhoud
Er zijn een heleboel toetsen maar ze volgen allemaal dezelfde redenering. Veel begrippen zoals “nulhypothese”, “p-value” en “test statistic” vind je telkens weer terug. We gaan eerst deze hoofdlijn even rustig doornemen aan de hand van de meest eenvoudige toets die er bestaat: de binomiaaltoets.
Daarna gaan we aan de slag met de 5 meest voorkomende toetsen:
- de chi-kwadraat (“chi-square”) toets;
- de t-toets;
- de correlatietoets;
- ANOVA;
- (Enkelvoudige) regressie.
Van elke toets wordt eerst de basis uitgelegd – in begrijpelijke taal met duidelijke illustraties- waarbij we de formules zoveel mogelijk zullen weglaten. We kunnen deze berekeningen gerust aan SPSS overlaten zolang we maar snappen wat we aan het doen zijn en waarom. Daarna zullen we van elke toets een praktijkvoorbeeld voordoen in SPSS.
Dit is een pragmatische cursus. De hoofdlijn is: welke stappen moet je zetten in welke volgorde en welke conclusies trek je uit de SPSS output? We behandelen geen statististiek die we niet echt nodig hebben. Mocht je -tegen al je verwachtingen in- toch nog iets verder de diepte in willen, dan kunnen we je hier natuurlijk wel naar doorverwijzen.

Cursusmateriaal
Al onze cursussen hebben een eigen (afgeschermde) website waarop alle lessen te vinden zijn. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen:
- je kunt data- en andere bestanden altijd makkelijk terugvinden en (opnieuw) downloaden;
- je kunt alle syntax en andere tekst snel copy-pasten naar SPSS of Word;
- de lessen linken naar elkaar en naar externe bronnen. Als je ergens meer over wilt weten, kun je het via de linkjes snel vinden.
Tijdens de cursus zullen we de voorbeelden “live” in SPSS uitvoeren. Zo zie je hoe het meeste werk snel en gemakkelijk gedaan kan worden. We gebruiken ook Powerpoint maar alleen voor onderliggende theorie die niet goed in SPSS zelf uitgelegd kan worden.
Als het cursusmateriaal is in het Engels. Hierdoor sluit het goed aan bij de begrippen die je in SPSS en ook de betere studieboeken tegenkomt. Een deel van de lessen is ook vrij toegankelijk via SPSS tutorials, één van onze gratis websites.